Întrebări

Despre Tatuaje

Generale
Despre Durere
Despre Piele
Despre Îngrijire
Despre Igienă

Întrebări despre Programări și Rezervări

întrebări despre Prețuri

Alte Întrebări

Întrebări despre Website

Răspunsuri

Răspunsuri despre Tatuaje

Răspunsuri la întrebări Generale
Faci orice fel de tatuaj, în orice stil?
Sunt specializat în tatuaje monocrome —în negru și gri— detaliate și, pe cât posibil, fotorealistice. În principal, mă pricep foarte bine la portrete, biomecanice, floră și faună, artă abstractă și suprarealistă și artă japoneză modernă dar —bineânțeles— am o experiență vastă și cu ornamentele tribale și tatuajele caligrafice. Cu toate că sunt foarte puține lucruri pe care nu pot să le desenez ca lumea, sunt câteva stiluri la care nu mă bag: clasice (școala veche) americane, tradiționale japoneze și tatuaje multicolore.
Detalii: Galerii Foto
Faci tatuaje multicolore?
Nu, numai monocrome, în negru și gri (sau numai în negru, pentru tribale).
Detalii: Galerii Foto
Poți să imiți sau să reproduci tatuaje făcute de alți artiști?
Da, pot, dar nu o fac. Toate tatuajele ar trebui să fie originale, unicate, create special pentru fiecare în parte.
Ai cataloage de desene din care pot să aleg?
’Ete pula‥! Cataloagele de desene sug penis dă arheopterix și cum ziceam, fiecare tatuaj în parte e sau ar trebui să fie unic, original și fără pereche, desenat special pentru tine și gândit de așa natură să se potrivească în mod natural cu partea corpului unde vrei să-l pui. Desenele din cataloage sunt, de cele mai multe ori, de foarte proastă calitate și sunt orice numai originale nu…
Detalii: Galerii Foto
Pot să vin cu desenul meu propriu?
Sigur că da! Dacă e un desen ca lumea și e original (adică nu e dintr-un catalog de modele sau nu e găsit printr-unul din site-urile alea de pe internet), aș fi foarte bucuros să-l studiez și să-l folosesc ca punct de pornire pentru tatuajul tău. Altfel, am să-l iau doar ca pe o sugestie și am să pun mâna să-ți fac un desen nou-nouț, de la cap la coadă.
Lucrezi cu mașini de tatuat, sau de mână (în stil japonez tradițional)?
Cu mașini. Metoda manuală —tradițională japoneză— are farmecul ei aparte dar, din păcate, nu e suficient de precisă și flexibilă să-mi ofere tehnicile de care am nevoie ca să fac un tatuaj ca lumea.
Este posibil să faci tatuaje cu alb sau culoarea pielii?
În teorie, da. Dar, în practică, e o bătaie de cap de pomană, pierdere de timp pentru un moft. Nu prea consider chestiile astea să aibă prea mult de-a face cu arta tatuajului și, ca atare, nu, nu fac tatuaje albe sau în culoarea pielii.
În timp, devine tatuajul mai șters, mai pal?
Odată cu pielea și tatuajul îmbătrânește, e normal. Îmbătrânirea pielii —și a tatuajului— o să însemne, printre altele, culori mai șterse, mai lipsite de vividitate. Dar e vorba de decade, nu de câțiva ani; intensitatea culorilor și claritatea liniilor va scade, dar e un proces atât de lent încât e aproape imposibil de observat. Pe de altă parte, am văzut recent tatuaje pe care le-am făcut acum aproape 15 ani și arătau de parcă le-aș fi fost făcut săptămâna trecută, nici o pierdere de culoare, nici o linie îngroșată sau neclară; ceea ce îmi spune că depinde și de alți factori, cum ar fi sănătatea ta generală, frecvența bronzărilor etc.
Poți repara, termina lucrări incomplete sau acoperi tatuaje făcute de alți artiști?
De obicei depinde de tatuajul pe care îl ai deja, nu pot să-ți dau un răspuns concret până nu-l văd. Dar, în general, ori de câte ori este posibil, n-am să refuz retușări și acoperiri; știu ce înseamnă să ai un tatuaj nașpa pe care ți-e rușine să-l arăți și vreau să dau o mână de ajutor, nici o problemă. În legătură cu terminarea tatuajelor incomplete, deasemenea trebuie să le văd înainte să hotărăsc. E foarte dificil să-mi adaptez stilul la felul în care a fost început tatuajul respectiv dar, dacă sunt șanse de succes, o să încerc.
Am o idee vagă în legătură cu tatuajul pe care l-aș vrea, dar nu mă pot decide la detalii… Ce e de făcut?
Vino la o consultație. Dacă ai schițe sau orice alt fel de exemple, ia-le cu tine, o să fie de folos. Am o grămadă de idei și pot să-ți dau o mulțime de sfaturi și sugestii. Stăm lejer la taclale, ne uităm prin exemplele tale și ale mele, facem câteva schițe, ascultăm o muzică și fumăm o țigară. Nu mă dau bătut ușor și, cum spuneam, mă pricep bine la chestiile astea; ai încredere în mine și sunt sigur c-o să găsim un desen care să-ți placă.
Răspunsuri despre Durere
Doare? Cât de rău?
Doare, dar nu rău. În orice caz, nu doare nici pe departe atât de rău cât îți închipui. Tatuajele sunt pentru totdeauna, trebuie să le punem nu pe ci în piele. Dar nu-ți face griji, acele nu intră atât de adânc și, de obicei, toată procedura asta nu e chiar așa de neplăcută pe cât pare. Uite, gândește-te așa: oricine poate să-și facă un tatuaj, nu e o chestie rezervată numai durilor și masochiștilor ;). Și-ncă ceva: am mulți clienți care ațipesc în timp ce-i tatuez; s-au obișnuit atât de bine cu tatuajele, încât nici nu mai bagă-n seamă acele. Pe bune.
S-a dat vreodată cineva bătut din cauza durerii?
Nu, niciodată. Sincer, nu e chiar așa de dureros.
Unde doare cel mai rău? Unde doare cel mai puțin?
De regulă, unde gâdilă, doare. Locuri foarte sensibile —cum ar fi interiorul brațelor, partea din spate a pulpelor sau părțile laterale ale abdomenului— dor mai rău decât, de exemplu, locurile cu care ne trosnim toată ziua de mobilă prin casă —antebrațe, gambe, exteriorul brațelor, umeri— locuri obișnuite cu durerea. Deasemenea, în apropierea articulațiilor (subsuoară, coate etc.) și în locurile mai osoase (tibie, partea de sus a omoplatului, clavicula) e un pic mai dureros decât „de obicei”. Sfătuiesc întotdeauna împotriva alegerii locului pentru tatuaj în funcție de durere dar, dacă ești îngrijorat că s-ar putea să fie mai mult decât poți răbda, întreabă-mă și ne gândim la o alternativă.
Continuă să doară și după ce e gata? Pentru cât timp?
Durerea propriu-zisă încetează în momentul în care nu mai băgăm acul în piele. O să se umfle și o să usture un pic, dar nu mai tare decât o julitură superficială sau pielea înroșită de la soare pe care-ți frige careva o palmă. Și n-o să dureze mai mult de o zi-două. Pe măsură ce se vindecă, senzația neplăcută devine tot mai slabă și o să dispară în câteva zile. Îngrijirea corectă a tatuajului o să grăbească vindecarea și o să reducă usturimea, așa că e întotdeauna o idee foarte bună să urmezi instrucțiunile pe care ți le dau.
Răspunsuri despre Piele
Este posibil să-mi fac un tatuaj dacă sufăr de dermatită atopică?
În general, da. Am tatuat mulți suferind de dermatită atopică și, pân-acum, n-am avut probleme. E un pic mai dificil de tatuat în locurile unde pielea e afectată mai puternic (la încheieturi etc.) dar nu e imposibil. În timpul erupțiilor, dacă leziunile sunt prea pronunțate sau sângerânde, amânăm ședința până se mai liniștește pielea un pic; altfel, n-ar trebui să fie o problemă.
Poți să tatuezi peste cicatrici sau arsuri?
Nu, este imposibil să tatuezi peste cheloid. Tușul nu intră ca lumea și nu prinde uniform, plus că există-ntotdeauna riscul să rănim cicatricea și să redeschidem rana. De obicei, alegem un loc fără cicatrici sau, când nu e posibil, modificăm desenul în așa fel încât să tatuăm pe lângă cicatrice.
Poți tatua peste negi sau alunițe?
Nu, imposibil. Unii negi și alunițe conțin celule cancerigene și ultimul lucru pe care-l vrei este să le faci să sângereze. În general, ori mutăm tatuajul într-un loc fără negi sau alunițe, ori modificăm desenul de-așa natură încât să tatuãm pe lângă ele.
Poți face tatuaje pe piele bronzată?
Da, în teorie se poate, dar evit pe cât posibil. Pielița care se cojește intră-ntre ace și le-nfundă, tușul nu mai curge ca lumea și mă-mpiedică să lucrez în ritm normal. Prea multă bătaie de cap pentru o chestie care poate fi evitată atât de ușor; de obicei —când e loc de-ntors— amân ședința până la vindecarea completă.
Detalii: „Regulile” Casei
Faci tatuaje pe sfârcuri, buric, tălpi, palme, urechi, față, buze, penis, anus, labiile mici, clitoris?
Uite cum e: am făcut tatuaje cam peste tot, nu cred să fie vreo porțiune de piele unde să nu fi-ncercat și știu că se poate și că, în general, tușurile prind și tatuajul rămâne vizibil. Dar una e să prindă tușurile și să rămână tatuajul vizibil și cu totul alta e să prindă tușurile ca lumea și să rămână un tatuaj de bună calitate și chestia asta m-a determinat să încetez să tatuez locuri care sunt greu de lucrat și zone în care pielea e atât de încăpățânată încât efortul depus e în raport indirect cu calitatea lucrării. Deci nu fac tatuaje în următoarele locuri: pe față (inclusiv pe buze), pe urechi, pe partea frontală a gâtului, pe sfârcuri, pe buric, pe coate, pe palme și pe partea interioară a degetelor, pe genunchi, pe tălpi, pe degetele de la picioare, pe penis și testicule, pe labiile mici și pe clitoris. Labiile mari sunt OK și, atâta timp cât e piele „normală”, se poate și în jurul anusului, dar îți zic de la-nceput: o să doară >:]
Detalii: „Regulile” Casei
Am o piele foarte delicată… E posibil să mă tatuez?
Da, bineânțeles. E posibil să se înroșească și să se umfle un pic mai mult ca de obicei și se poate să doară ceva mai tare, dar de tatuat se poate tatua fără nici o problemă.
Răspunsuri despre Îngrijire
Ce înseamnă „îngrijire” când e vorba de un tatuaj?
În funcție de tatuajul respectiv, am să-ți explic în detaliu ce ai de făcut imediat ce terminăm ședința dar —în mare— ce e important de știut e o variațiune a următoarelor instrucțiuni:
  • În perioada de vindecare —care este de aproximativ o săptămână, maxim 10 zile— este foarte important să păstrezi tatuajul curat și să-l ferești de orice l-ar putea face să sângereze.
  • Zona tatuată trebuie spălată, cel puțin o dată pe zi, cu săpun —orice fel de săpun e bun— și apă călduță, dar trebuie să eviți să-l bagi în apă. Dușul e OK, baia în cadă nu e.
  • Dacă se formează coajă, las-o să cadă de la sine! Nu trage de coji și, dacă e ceva mâncărime, nu te scărpina direct pe tatuaj.
  • Am să-ți dau un unguent pe care trebuie să-l aplici —foarte subțire— pe tatuaj, de două ori pe zi. Nu e necesar să exagerezi cu unguentul „doar ca să fii sigur” și nici nu te sfătuiesc; de două ori pe zi, foarte subțire, e suficient și e exact ce-i trebuie tatuajului ca să se vindece repede și frumos.
  • Lasă pielea să respire; n-o bandaja și —pe cât posibil— n-o ține acoperită tot timpul.
  • Pentru aproximativ o lună, evită să te bronzezi. E OK să scoți tatuajul la soare, dar e mai bine să lași pielea să se regenereze complet înainte să ieși la plajă.
Știu că cer un anumit efort și că nu e chiar așa ușor dar, crede-mă pe cuvânt, îngrijirea corectă a tatuajului este foarte importantă în perioada asta de 7-10 zile. Perioda de vindecare e perioda în care tatuajul este cel mai vulnerabil și efortul tău este cel care-l face sau îl desface. Un tatuaj nu e terminat atunci când termin eu de băgat acul; un tatuaj e gata când e vindecat complet.
Cât durează până se vindecă tatuajul?
Pentru majoritatea, în jur de o săptămână. Depinde de tatuajul în sine, bineânțeles (părțile cu degradeuri gri se vindecă mult mai repede decât părțile umplute cu negru), de poziția lui, de vârsta și starea generală de sănătate dar, în medie, n-ar trebui să dureze mai mult de 7-10 zile.
Pot să mă duc la plajă, la saună, la piscină sau la sală imediat după ce-mi fac un tatuaj?
Dacă trebuie neapărat să tragi de fiare zilnic, n-ar fi o problemă să mergi la sală imediat după tatuaj, cu condiția să te ferești să pui zona tatuată în contact direct cu podeaua sau echipamentul respectiv. În rest, fără plajă, fără piscină, fără saună, fără baie în cadă pentru o săptămână-două și neapărat pentru cât timp ai coajă pe tatuaj.
Răspunsuri despre Igienă
Acele sunt de singură folosință?
Da, bineânțeles!
Tușurile sunt de singură folosință? Restul echipamentului?
Da, și nu numai tușurile. Căpăcelele pentru tuș, unguentele, mănușile chirurgicale, lamele de ras, creioanele pentru piele, calcuri, pachetele și foliile protective pentru atomizoare și mașinile de tatuat, șervețelele, toate sunt de unică folosință.
Este echipamentul sterilizat cum trebuie?
Da. Toate instrumentele care nu sunt de unică folosință —mașini de tatuat, tuburi, suporturi, foarfeci etc.— alături de ace și căpăcelele pentru tuș, sunt sterilizate și păstrate în pachete etanșe până imediat înainte de folosire. Pentru sterilizare, folosesc echipament medical standard, după cum urmează:
  1. Minim 90 de minute în autoclavă, la 140°C / 300 kPa.
  2. Minim 120 de minute în containerul de sterilizare cu ultraviolete.
Pentru dezinfectarea celorlalte scule, a spațiului de lucru și a mâinilor folosesc gluconat de clorhexidină [C₂₂H₃₀Cl₂N₁₀–2C₆H₁₂O₇] nediluat.
Detalii: Igienă

Răspunsuri despre Programări și Rezervări

E nevoie de programare, sau pot vizita oricând?
Da, lucrez numai cu programare; o rezervare este necesară înaintea vizitei, indiferent dacă este pentru o ședință de tatuaj sau numai pentru o consultație. Nu am un spațiu dedicat pentru vizite de genul „doar mă uit un pic” și, dacă sunt cu un client în momentul respectiv, orice vizită neanunțată e un deranj. Dă-mi, te rog frumos, un e-mail, ca să pot să-ți pun la dispoziție timpul și atenția mea.
Detalii: Programări și Rezervări
Cât trebuie să aștept pentru o programare?
Pentru o ședință de tatuaj, în zilele lucrătoare durează în jur de 2-3 luni; Sâmbetele și Duminicile sunt de obicei foarte aglomerate, perioada de așteptare e de cel puțin 3 luni. Pentru consultații, nu durează mai mult de 2-3 săptămâni, maxim o lună dar —în general— Sâmbetele și Duminicile sunt rezervate pentru ședințe de tatuaj. Programul se schimbă foarte des și sunt șanse să am deschideri mult mai repede, chiar și la sfârșitul săptămânii, așa că scrie-mi oricum ș-o să fac tot posibilul să te acomodez.
Pot să anulez sau să amân o rezervare?
Bineânțeles, nici o problemă. Singurul lucru pe care îl cer este un e-mail sau un telefon, cel puțin 3 zile înaintea datei rezervate pentru ședința de tatuaj sau oricând înaintea rezervării pentru consultație. Anularea neanunțată a programării e o treabă la care mă-ncrunt mai rău ca Greuceanu și sunt șanse mari să refuz alte viitoare programări.
Pot să mă uit când tatuezi pe altcineva?
Nu. Nimeni în afara clientului n-are access în studio în timpul ședinței. Bineânțeles, cu excepția situației în care ați venit împreună.
Pot să iau un prieten cu mine când vin la tatuat?
Sigur că da, nici o problemă. Dar te rog frumos să-mi dai de știre dinainte.

Răspunsuri despre Prețuri

Cât costă un tatuaj? Ne putem tocmi?
Prețul de pornire este 21.000 yeni (taxa de 5% inclusă) și, în general, suma asta e suficientă pentru tatuaje de dimensiuni mai mici sau aproximativ egale cu o carte de vizită. Pentru piese mai mari, depinde foarte multe de dimensiuni, complexitate și durată dar —ca idee— ceva de mărimea unui pachet de țigări costă în jur de 31.500 yeni (taxa inclusă) și ceva de mărimea unei felicitări costă între 42.000 și 63.000 yeni (taxe incluse). În cazul tatuajelor și mai mari —care nu pot fi terminate într-o singură ședință— prețul va fi calculat numai în funcție de durată, la un tarif fix de 15.000 yeni pe oră (taxele nu sunt necesare, pentru lucrări mari las de la mine). Nu ne tocmim, nu ne târguim și nu negociem; nu e vorba de lăcomie, e vorba pur și simplu de faptul că nu sunt negustor de artă ci sunt creator de artă.
Detalii: Prețuri
Calculezi prețurile la mărime sau la durată?
Pentru tatuajele relativ mici —care pot fi terminate într-o singură ședință de maxim 4 ore— stabilesc prețurile în mod subjectiv, bazat pe experiența mea cu tatuaje similare și luând în considerație mărimea, complexitate și durata aproximativă a lucrării. Pentru tatuaje mari —care necesită mai mult de o ședință— calculez prețurile în mod objectiv, numai în funcție de durată, la tariful fix de 15.000 yeni pe oră (fără taxe), în care caz nu va trebui să plătești toată suma dintr-o dată ci treptat, de fiecare dată numai pentru durata ședinței respective.
Bani gheață sau carte de credit?
Bani gheață, în monedă Japoneză (yen).
Detalii: xe.com

Răspunsuri la Alte Întrebări

Poți să mă tatuezi și dacă sunt sub 20 dar am acordul părinților?
Nu. Vârsta minimă e vârsta minimă, fără excepții.
N-am la îndemână niciun act de identitate… Ce e de făcut?
Dacă ești clar peste 20 și se vede, n-ai nevoie de niciun act de identitate; cer documente numai în cazul în care am nevoie să verific dacă ești, într-adevăr, peste vârsta minimă. Pe de altă parte, ești într-o țară străină și fără un act de identitate la-ndemână… Cred c-ar fi o idee bună să te ocupi de problema asta înainte de orice; tatuajul poate să aștepte un pic, nu‥?
Ai parcare la studio?
N-am niciun spațiu de parcare aici, dar sunt două-trei parcări cu plată în zonă, una lângă stația de metrou și vreo două lângă restaurantului Zest. Aruncă o privire la harta pentru imprimat, am marcat și parcările acolo.
Detalii: Informații de Contact
Nu cred că pot să ajung curând în Japonia… Când vii prin România, îmi faci și mie un tatuaj?
Ah, aș vrea să pot să-ți dau un răspuns clar, dar —până acum— n-am reușit să-mi iau sculele cu mine și să-mi fac suficient timp, pe durata vizitei, ca să pot să lucrez cât sunt acolo. Problema cea mai mare este că legile sunt atât de contorsionate și de-a-n pulea încât nici în ziua de azi n-am idee dacă pot să trec de vamă cu instrumentele de tatuaj. Ba sunt analfabeții de la Henri Coandă, care-mi umblă prin bagaje și se chiorăsc după nimicuri pe care să-și ia șpagă, ba sunt leprele de aici —din Narita— care fac urât la mașinării și chestii medicale, trosnindu-mă de fiecare dată cu întrebări despre tot felul de licențe și permisuri… Mi-e că rămân fără scule și, până nu sunt sigur cum e cu legile astea de căcat, nu pot să promit nimic.

Răspunsuri despre Website

Pot să trag un link spre site-ul ăsta?
Sigur, meserie, chiar te rog! Au trecut vremurile în care era nevoie să ceri voie ca să pui un link dar, sigur că da, n-am absolut nici o obiecție ;)
Pot să folosesc altundeva vreuna din imaginile din site-ul tău?
Bineânțeles, dar cu condiția să mă menționezi ca autor. Drepturile de autor pentru toate imaginile din site-urile de sub *.graphictribe.* îmi aparțin (© Dali @ Graphic Tribe Tattoos) și, atâta timp cât chestia asta e menționată într-un loc vizibil pe toate paginile în care publici aceste imagini, nu e nici o problemă (nu trebuie nici măcar să-mi ceri acordul). Se-nțelege de la sine că hotlinking nu e OK, așa că o să trebuiască să descarci imaginile de la mine și să le găzduiești în propriul tău server dar, în afară de asta, nici o piedică ;)

Lexicon

Trigon
Prescurtare a termenului „tribal dragon” („dragontribal”), pe care l-am inventat acum o decadă și ceva —nu mai țin minte de ce și cât absint băusem— și, cu toate că „dragon stilizat” ar fi mai corect din punct de vedere semantic, „trigon” [tràigăn] —împreună cu varianta Japoneză トラヰゴン [toràigon]— a prins și s-a-ntins, așa că am decis să-l păstrez.
Bonji
Transliterație a cuvântului Japonez 梵字 [bònji], care se referă la sistemului de scriere Siddhaṃ, folosit —în perioada 600-1200— în limba Sanskrită. Deși nu corect în totalitate, îl folosesc aici ca termen generic pentru caligrafiile devanāgarī, sanskrită, siddhaṃ, bengali și tibetană.
Acoperire
Exact cum sună: acoperirea unui tatuaj vechi, sau nașpa, cu un tatuaj nou —de obicei, un desen complet diferit— în așa fel încât cel inițial să nu se mai vadă deloc. Deși termenul Englez „cover-up” e deja suficient de cunoscut și popular (până și-n Japoneză tot カバーアップ [càba: àppu] se numește), am încercat să folosesc cuvinte românești pe cât posibil și m-am gândit că „acoperire” e suficient de aproape de înțelesul respectiv. Plus că, sincer să fiu, habar n-am cum exact se numește genul ăsta de tatuaj în Română… :)
Dali’s “Graphic Tribe Tattoos” tattoo parlor, in Tōkyō